Begin 2023 ontvangen 1,3 miljoen jongvolwassenen de uitnodiging voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. HPV is zeer besmettelijk en kan kanker aan mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker en wordt sinds 2022 behalve aan meisjes ook aan jongens aangeboden.

Acht op de tien mensen raken in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen twee jaar op. Als dat niet gebeurt, kan na 10 tot 15 jaar kanker ontstaan. Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV.

Een vaccinatie bestaat uit twee prikken (met minimaal zes maanden ertussen) die alleen in 2023 kosteloos aan jongvolwassenen worden aangeboden. Met twee prikken ben je langdurig beschermd tegen kanker die door HPV kan ontstaan. De vaccinaties worden gegeven door de GGD’ en.

Jongvolwassenen ontvangen in januari of februari een uitnodiging waarmee zij zelf een vaccinatieafspraak kunnen maken bij een GGD. Dat kan online vanaf 9 januari via www.hpvafspraak.nl.

Iedereen die eerst graag meer wil weten over het virus en de vaccinatie vindt meer informatie op www.hpvkeuzehulp.nl.  
Delen

Informatie

Geplaatst
14 februari 2023

Onderwerp(en)
Uitgelicht
Veiligheidsregels
Veiligheidsregels
Geplaatst: 12 februari 2024

We behandelen uw medische hulpvraag met zorg en respect, en we vragen u hetzelfde te doen met onze hulpverleners en andere patiënten.

Informatie bevolkingsonderzoek borstkanker Eindhoven
Informatie bevolkingsonderzoek borstkanker Eindhoven
Geplaatst: 8 februari 2024

Bevolkingsonderzoek Nederland is een screeningsorganisatie die in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker-, en -darmkanker organiseert.

Nieuwe inlogmethode Spreekuur.nl
Nieuwe inlogmethode Spreekuur.nl
Geplaatst: 23 januari 2024

Vanaf woensdag 31 januari verandert de inlogmethode van Spreekuur.nl. Op dit moment logt u in met uw e-mailadres en persoonlijke wachtwoord. Vanaf 31 januari 2024 stappen ze over op een veiligere manier van inloggen, namelijk het inloggen met DigiD.

Roel Aleva lid Raad van Toezicht Stroomz
Roel Aleva lid Raad van Toezicht Stroomz
Geplaatst: 4 januari 2024

De Raad van Toezicht (RvT) van Stroomz heeft besloten tot de benoeming van de heer Roel Aleva als lid RvT Stroomz per 1 januari 2024.

Bewegen en gezelligheid komen samen bij Eindhovense sportaanbieders
Bewegen en gezelligheid komen samen bij Eindhovense sportaanbieders
Geplaatst: 4 december 2023

Sporten en bewegen geeft energie, net als een gezellig contact met leeftijdsgenoten. Dat is de ervaring van Mynt die iedere week bij Bowls Club Eindhoven sport.

Naamswijziging naar Stroomz op Volgjezorg.nl
Naamswijziging naar Stroomz op Volgjezorg.nl
Geplaatst: 24 november 2023

Belangrijk bericht voor patiënten die toestemming hebben gegeven voor het delen van medische gegevens via Volgjezorg.